Översätt

torsdag 21 september 2017

Tiokompisar

Det här inlägget kommer lite sent men bättre sent än aldrig.  Under terminens första veckor arbetade vi mycket med tiokompisar. 

Vi tränade på många olika sätt.  Ett sätt var att göra nyckelpigor med tio prickar  på nyckelpigans två vingar. Man kunde själv välja hur man delade upp det så länge det var 10 prickar totalt. 

 

Efter att ha ritat prickarna så fick man klippa ut sin nyckelpiga.



Därefter fick man berätta för klasskompisarna hur man hade ritat på mattespråk.


Vi har även gjort fjärilar där man först skulle färglägga som man själv ville för att sedan välja vilka tiokompisar man ville skriva stort på fjärilens vingar. 





Om det är klurigt kan man behöva snegla lite på kompisar. Vi lär ju av varandra :)



Alla fjärilar och nyckelpigor satte vi sedan upp på vår 10-kompistavla i klassrummet. Som ni ser så gjorde även blommor med tiokompisar på bladen. Riktigt fint!



Vi har även byggt talet 10 på olika sätt med klossar för att sedan rita av och skriva upp i våra matteböcker.




Hösten fortsätter...

Vårt året runt tema fortsätter och vi har haft en underbar vecka där vi arbetat med hösten på olika sätt. Vi har arbetat utifrån cirkelmodellen och lärt oss massor om vad som händer i naturen när det blir höst.



Veckan började med en höstpromenad. Barnen fick i uppdrag att hitta hösttecken i naturen (pinnar, svampar, löv, kastanjer och nypon). Det var lite kyligt i luften men solen sken. En riktig höstmorgon med andra ord. 1B passade även på att hjälpa MKB att plocka skräp på gården och fick kepsar och en tur med häst och vagn som belöning!

 







 
Efter promenaden tog alla klasser med sina fynd till klassrummet. Vi pratade länge om vad vi hade hittat. I klassrummet arbetar oftast 2 pedagoger, vi arbetade i helklass och en pedagog ställde frågor medan den andra skrev ner barnens tankar.


Hela veckan gick i höstens tecken. Vi skrev gemensamma texter om hösten...

 
Vi jobbade med ASL och barnen fick skriva meningar tillsammans i par om vår höst-promenad.




Vi skrev även expertord om vad vi hittat. Fina illustrationer till.


En del pass arbetade vi i halvklass. Då fick en grupp skapa vackra höstkransar medan den andra gruppen arbetade med ASL. De gjorde ett fantastiskt jobb våra ettor. Nästa vecka fortsätter vårt höst-tema. Då ska vi kombinera temat med narrativa texter som vi ska jobba med på olika sätt.










tisdag 12 september 2017

Vi jobbar med året

Denna veckan har vi startat upp ett nytt tema som handlar om året. Med tanke på att vi precis klivit in i september passade det bra att börja arbeta med hösten. Vi ska lära oss om de olika årstiderna och om hur djur och natur anpassar sig efter dem. I detta tema kombinerar vi kunskapskraven i no/so, musik och engelska med SvA.



Vi startade morgonen med att titta på temaplanschen i klassrummet och prata om bilderna. Bilden på den mumsiga glassen tyckte barnen såg bäst ut!
 
 
För att få en inblick i temat inleddes lektionspasset med gemensam högläsning ur boken "Bror Groda och Bror Padda året om". Barnen följde med i boken via bilder på kanonen och lyssnade till läraren som berättade om de två vännerna på hösten.


Efter högläsningen hjälptes klassen åt att komma på 10 höstord. Läraren antecknade orden på tavlan och klassen skapade en gemensam ordlista i programmet Symwriter. Vi skrev ner ord som: höst, blåsigt, kallt och löv. Barnen fick läsa orden en och en. Ordbilderna i Symwriter var ett stort stöd vid läsningen.


Nu blev det dags för att skriva. Barnen har arbetat mycket med ASL i förskoleklass och detta arbete fortsätter i årskurs 1. Målet var att skriva 10 höstord på iPad. Detta skulle göras i par där vi pratade mycket om vad det innebär att kunna samarbeta och för att båda barnen ska vara aktiva fick den ena säga och den andra skriva.




Ibland fick vi hjälpa kompisen genom att peka på ordet.

Samarbete är en viktig del i ASL och i vårt språkutvecklande arbete. Alla gemensamma lektionspass bidrar till språkutveckling och när barnen arbetar i par med ASL märker man tydligt att det händer något med språket. Vi ska fortsätta att träna på samarbete hos ettorna för att samarbeta är definitivt en konst, särskilt om man är liten. Idag fick eleverna nya skrivarkompisar som de ska behålla ett tag till för att känna sig trygga.